søndag 17. oktober 2010

Første Jobbdag!

Smånervøs og spent tar jeg på meg ryggsekken og går til Miles2smiles som ligger midt i slummen i Kalewre. Et dagsenter der enslige mødre og fedre kan få levert ungene sine slik at de kan få tid og mulighte til å tjene inn penger til husholdningen sin, uten at det skal gå ut over barna.

Virkeligheten for en gjennomsnittlig treåring i slummen i Kalewre er å enten være hjemme alene, stengt inne med en matskål på bordet, til mamma kommer hjem igjen etter en lang arbeidsdag på det lokale markedet. Eller å være med gjemt under et bord eller sittende på ryggen til mamma i flerfoldige timer. Ung alenemor er nok den værste tittelen å ha her. Se for deg å få et barn med en mann som forlater deg, du har ingen utdannelse og absolutt ingen mulighet til å skaffe deg en god jobb. Du bor i Kampalas fattigste strøk og har heller ingen rett på å få støtte til å klare å forsørge deg og barnet ditt. Det å ta med seg ungen sin, det kjæreste du eier, på det lokale markedet er et skummelt og dårlig alternativ. Her er det farlig å være for småbarn i forhold tll forurensing,skader og i værstefall kidnapping. Jeg har skjønt etter bare noen få jobbdager at miles2smiles er et utrolig viktig dagsenter som retter forkuset på barns sikkerhet og mødrenes mulighte til å en lettere hverdag. Dørene åpnes kl 0630 og varer helt til 20 på kvelden.I fjor begynte de også med mikrokreditt, der flere grupper med kvinner møtes en gang i uka for å spare penger sammen. Dette er en kjempemulighet for møderene til å spare inn penger både til seg selv og barnet sitt, slik at de har noe å rutte med inn i framtida.

Mødrene som leverer ungene sine til Miles2Smiles setter ungene sine høyt. De prioterer barnet sin sikkerhet og framtid. Overalt hvor vi går her i Kalewre, er det alltid en ungeflokk. Det kryr av barn her. Og det er visstnok den største utfordingen for dette landet. Jeg leste en artikkel i den nasjonale avisa "New vision" i går, at Uganda er det landet i verden som har høyest fruktbarhetsrate (føder flest barn)! Etter en drøy uke her, kan jeg nok skrive under på det..

Det å bli sett i en stor ungeflokk på 166 unger og med kun 9 ansatte, er ikke lett. Men det er noe av det jeg har lyst til iløpet av disse 7 mnd. Bruke tida mi til å se hvert enkelt barn!

Kos dere med en ett-miunutter "førsteinntrykket av Uganda".Og noen bilder fra de første ukene. På fredag kommer vloggen "første dag på jobb"

kompaIMG_1449 (2)   kompaIMG_1457

 

kompaIMG_1473 (2)           kompaIMG_1510 (2)

 

kompaIMG_1484     kompaIMG_1518

10 kommentarer:

  1. Knallbra blogg du har! 166 unger og 9 ansatte, så utrolig bra at du og Kikki er der og kan få mer tid til å se hver av ungene! Nyt tida og reisemagen

    SvarSlett
  2. enig med vegard! æ lika bloggen! endelig en blogg med mening! kan bli utfordrene å være på et sted med så mange barn som sikkert vil ha en bit av deg alle sammen, men er det en som klarer å e dem så er det er deg;)

    SvarSlett
  3. niceeee
    I almost didnt recognize martin... hhe

    I didnt understand so much norwegian yet, but the video is nice
    hehehe

    SvarSlett
  4. Kos dere masse Birgit! Dere gjør en viktig jobb der nede. Knall bra bilder :)

    SvarSlett
  5. Veldig stolt av deg, Birgit! Utrolig bra blogg! Den skal følges tett framover. Gleder meg SÅ til å besøke deg om ikke altfor lenge.

    Klem Mari

    SvarSlett
  6. Veslejenta vår!!
    Mamma og pappa sitter ytterst på sofan og suger til seg bildene og filmene av Gullet sitt i Uganda!!Tenk nå er du der!Vi er så stolte av deg,og vet at det er mange skjønne,små som kommer til å få noen ekstra stråler av sol og glede når DU er der!Vi følger deg og bloggen din TETT.. Hardtrundthalsenklem fra dine to største fans

    SvarSlett
  7. Birgit! Du er god! Savner deg i stor grad! Ser mye glede i å følge deg videre - det vil bli, om ikke dagens, så ihvertfall ukas høydepunkt! Jeg digger deg, selv om du ikke ser så mye til meg så er jeg her!

    Stor moseklem fra Marit.

    SvarSlett
  8. Hei bror! Det e så kult at du e der der nede, i syd! Det krible i reisemagen (ikke bokstavelig talt, men du skjønne), og eg savne Uganda når eg lese dine beskrivelser :) Du e i en perle av et land, men det vet du jo allerede! De e SÅ heldige som har deg der. Tips: besøk Sanyu Babies Home en dag du har fri og bare vil kose.

    SvarSlett
  9. Du er helt, Birgit! Rett og slett et sinn sykt bra forbilde! :-)

    SvarSlett
  10. Knut-Helge (kjæresten til maria):)22. oktober 2010 kl. 01:46

    Digger at du gjør dette Birgit!! Kos deg med inntrykkene og deres åpenhet, er noe man savner utrolig når man er hjemme igjen. Stå på, dagene går så fort!(selv om det ikke føles sånn for familien:)).dette kommer til å ligge i deg resten av livet, så bare kjør på med den utrolige evnen du har til å få folk til å føle seg sett! du er kul! god klem knut-helge(viktig å få med i parentesen at jeg er "han typen til maria møller":)hehe)sees fort!

    SvarSlett