mandag 29. november 2010

Spill for Kulissene

De siste ukene har vært preget av valgkampanjer og demonstrasjoner. Uganda skal ha valg i februar og vi har allerede fått en smakebit av alt sirkuset det fører med seg. For å si det sånn, det ligner ikke akkurat Stoltenbergs roseutdeling ved Nationalteateret! Det kan vel mer sammenlignes med russefeiringen på tryvann!

Det er pålagt fra verdensbanken at Uganda må ha et flerpartivalg! Det er jo fint og flott tenkte jeg, men de Ugandiske vennene mine meiner noe helt annet. Alle veit at Museveni og NRM kommer til å vinne uansett og for hvert demostrasjonstog som går og valgkampanjer som holdes mot NRM, jo mer urolig vil det bli her. Her er det ikke unormalt at politikere blir kidnappet og bortført nå like før valget. På mandag leste jeg i  New vision (statlig avis) at en lokalpolitiker i Kalewre hadde blitt kidnappet og mest sannsynligvis drept! Jeg nevnte dette for vår gode nabo og “bestefar” dagen etter, og han bare ristet på hodet og fortalte meg at dette var en hendelse som var nøye planlagt fra myndighetene sin side og som bare var falsk. To dager etter blei politikeren “funnet” og “reddet”. Altså var det rein og skjær skremselspropaganda. Det viser seg at myndighetene gjør dette for å skremme folket som stemmer i mot NRM og ikke minst oppposisjonenes kandidater for å drive valgkampanjer. Det er demokratiet sitt det!

LItt fakta for dere som er interessert:

  • Museveni kom til makta i 1986 og har sittet siden.
  • NRM heter partiet hans og blei sett på som “folkets parti”. De første fire årene blei Museveni sett på som “frihetens konge” og han var med på å stabilisere landet etter Idi Amins forferdelig herjing! Men uheldigvis som mange andre afikanske ledere har gjort,  så har han sittet for lenge i maktstolen. Nå blir NRM sett på som “Musevenis fetter-parti”, der korrupsjon er hovedproblemet. De fleste jeg har snakket med sier at han skulle ha gitt seg for ti år siden. “ For hver million som kommer inn, blir 8/10 brukt til nye BMWer til “regjeringen”
  • Museveni har klart å stabilisere store deler av Uganda, men LRA (Herrens motstandsarme) og regjeringsstyrkene har kriget i nord fram til de siste årene. Denne krigen begynte siden Museveni overtok. Krigen har blitt sett på som «verdens verste systematiserte overgrep mot barn», og FN karakteriserer krigen i nord-Uganda som en av verdens oversette humanitære katastrofer. 1,6 millioner mennesker ble drevet på flukt samtidig som LRA og regjeringsstyrkene fortsatte kampene. Halvparten av Uganda sitt statsbudsjett kommer fra utenlandsk bistand. Direkte budsjettstøtte over flere år har ikke maktet å forhindre at over 10 millioner ugandere lever i absolutt fattigdom.

Bestefaren vår fortalte at det hvertfall er en begynnelse med dette flerpartivalget. Nå kan i det minste “mannen i gata” vise sin meining. Forhåpentligvis vil det også gi en viss selvtillit til folket og ikke minst en bevisstgjøring rundt landets politiske situasjon. Dagens vlogg gir dere et viss innblikk i russeferingen her. Også får dere et innblikk i konserten vi hadde med koret vårt fredagskvelden! Vi hadde konsert for flere hundre i hovedstadens fineste konsertsal. Dette var virkelig en opplevelse. Utrolig gøy å få være med. Og konserten kommer på den statlige tv-kanalen neste søndag! Hva blir det neste, sier nå jeg… Gullrekka i Uganda!?

God uke til dere alle! Kos dere med knitringen i snøen og julegateåpning!

 Image00050Image00051Image00052 Image00051

På klassetur med de eldste barna. Vi bada i Lake Victoria og var i dyreparken. Stor stas!

 Image00053 Image00054

Turist i egen by og julesang i solnedgang.

Image00055   Image00056

Image00057

Helgetur til Øystein og Anders i Mbale. Fjelltur, julebakst og overnatting ute! 

3 kommentarer:

  1. Dette ser jo helt fantastisk ut, Birgit!! Er ikke misunnelig i det hele tatt...neida...så det...
    Ha det fortsatt fint - Stå på, bra jobba!
    Hilsen Iselinn, som fryser rompa av seg i vinterkulda og som skal ha 8 timers (!!) skoleeksamen neste uke.. johoo!! Tror heller du kunne lært meg viktigere ting enn det jeg holder på med....

    SvarSlett
  2. helt uuutrolig hva vi i Norge er helt uvidtende om og at vi faktisk har blind tro på at regjeringen gjør det de sier de skal, selv om de i ny og ne mottar dyre gaver så er det jo ingenting sammenlignet med hva som skjer der nede, vi skal jammen være glad vi har sykehjemsplass!
    fremdeles veldig spennende å lese birgit. det inviterer til tanker og undring!;) kos dere med "the lokals", ser ut som dere er godt tatt inn i varmen;) krus og klem fra Ingrid

    SvarSlett
  3. Iselinn: Så utrolig koselig at du leser bloggen. Jeg skal ærlig innrømme at jeg har lært mer av dette enn alle kompendiuma på Uio tilsammen. Håper eksamen gikk greit og at du har det fint.

    Ingrid: Og takk til deg som alltid svarer så utrolig bra og reflekterende. Du skal få en premie når jeg kommer hjem: "Årets bloggfølger" :)

    SvarSlett